Sedir Ağacı - (Cedrus)
- Aykut E.
- 8 Şub 2018
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Haz 2018
Çamgillerden olan Sedir Ağaçlarının iğnelerinin kısa ve kalındır, gelişimi ise oldukça yavaştır. Bu sebeple yaşlı Sedir Bonsailer oldukça kıymetlidir.

Konumlandırma - Gün içinde en az 6 saat direk güneş ışığı alan bir yerde konumlandırılmalıdırlar. Donma sıcaklıklarında korunmaları gerekir.
Sulama - Toprağın biraz kurumasına izin verilmelidir. Toprak tam olarak kurumadan sulanmalıdır. Aşırı sulandığında iğneleri sararmaya başlar. Aşırı sulamaya tahammülü azdır. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekir. Toprağın iyi drenaja sahip olması önemlidir.
Gübreleme - Bahar aylarında sürgün vermeye başlar başlamaz her 2-3 haftada bir dengeli ve organik gübre ile gübrelenmelidir. Gübre yarısına seyretilerek kullanılmalı ve gübrelemeden hemen sonra ağaç sulanmalıdır. Büyüme durduğunda gübreleme de sonlandırılmalıdır.
Budama - Sedir ağacının gelişimi çok yavaş olduğundan budama en düşük seviyede tutulmalıdır. Uç alımına tepksi daha iyidir. Sonbaharda uç alımı yapılmalıdır. Yaralarını iyileştirmesi zor olduğundan budama işi çok dikkatli yapılmalıdır. Herhangi bir zamanda telleme yapılabilir. Gelişim yavaş olduğundan teller 1-2 yıla kadar bekletilebilir.
Saksı Değiştirme - Sedir ağaçları yerlerinin değiştirilmesini sevmezler. Dolayısıyla saksı değiştirirken azami derecede dikkatli olunmalıdır. 5 yıllık aralıklarla saksı değişimi en uygunu olacaktır. Kök sistemini kurcalamadan yeni saksısına alınmalıdır. Drenajı yüksek toprak kullanılmalıdır. Çam türlerinde olduğu gibi Sedir ağacının da kök toprağının etrafında yararlı beyaz mikroorganizmalar vardır. Bunlar da yeni toprağa transfer edilmelidir. Saksı değiştirildikten sonraki birkaç ay kuvvetli rüzgar ve yağışlardan korunmalıdır. 2:3 oranında inorganik(akadama, granit, zeolit vb.):organik(çam kabuğu kompostu) toprak kullanılabilir.
Çoğaltma - Bahar ayında tohumdan yetiştirilebilir. Tohumların soğuk görmüş olması gerekir.
İlaçlama - Her ne kadar gelişimi yavaş da olsa sürekli gözlemlenmelidir. Toprağına kesinlikle mantar ilacı değmemelidir. Sonbaharda mantara karşı iğnelerine ilaçlama yapılabilir.

Comments