Japon Beyaz Çamı - Pinus Parviflora
- Aykut E.
- 1 Haz 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 25 Haz 2018
Japonya'ya özgü olan bu nadide çam türü daha yüksek ve soğuk yerlerde yaşar. İğneleri tek noktadan 5 tane çıktığı için 5 İğneli Çam Ağacı da denilir ve literatürde Pinus Pentaphylla olarak karşımıza çıkabilir. Diğer çam türlerine göre iğneleri ve gövdesi daha açık renklidir, ayrıca iğnelerinin kısalığı onları çok güzel bonsai adayları haline getirir. Japon Beyaz Çamlarının gelişimi yavaştır ve Karaçamlar kadar kuvvetli ve dayanıklı değillerdir. Bu sebeple bir çok Japon Beyaz Çamı Bonsaisi Karaçam gövdesine aşılanarak yetiştirilmiştir. Aşılanmamış Japon Beyaz Çamı Bonsailer de vardır ve çok kıymetlidirler. Karaçam ve Kızılçam türleri bir yılda iki kez sürgün verirler. Bu sebeple gelişimleri daha hızlıdır, ancak Beyaz Çamlar yıl içerisinde bir kez sürgün verirler. Dolayısıyla Beyaz Çamlar üzerinde diğer çam türlerinde yapıldığı gibi mum alımı (dallanmayı artırmak için mumların tamamen kesilmesi, bkz. Bonsai Bakımı/Uç Alımı yazısı.) yapılamaz. Yapıldığı takdirde o dalın yaşamı tehlikeye girer ve yüksek ihtimalle kuruyarak ölür, ayrıca yeni sürgünlerin verilmesi en az bir yıl ertelenmiş olunur. Beyaz Çamın iğnelerinin ve mum uzunluklarının kısaltılması sulama ve gübrelemenin belirli bir seviyede tutulması ile sağlanır.

Konumlandırma - Dışarıda, doğal hava değişimlerini (sıcaklık, soğukluk) yaşayabileceği ve günün bir kısmında direk güneş ışığı alabileceği, aydınlık yerlerde konumlandırılmalıdırlar.
Sulama - Diğer türlere göre suya daha az ihtiyaç duyarlar. Toprağı tam olarak kurumadıkça sulanmamalıdır. Havanın çok sıcak olduğu günlerde her gün ihtiyaca göre sulama yapılabilir. Sulama için bir yöntem de toprağın üst kısmının sulanıp suyun yavaş yavaş inmesini sağlamak, ancak çok fazla kaynakta yer etmediği için önermiyorum. Sulama yapılırken iğnelerini ıslatmamak gerekir. Yağmurlu günlerde kök çürümesini engellemek adına korumaya alınabilirler. Kışın (Kasım-Mart arası) sulanmalarına gerek yoktur, yine de arada bir toprağı kurudukça nemlendirilebilir.
Gübreleme - İlkbaharın ortalarından sonlarına kadar ve Eylül'ün sonlarından Kasım ayına kadar gübreleme yapılmalıdır. Gelişimini tamamlamış türlerde ilkbahar gübrelemesi yapılmayarak iğne ve mum boyu kısa tutulabilir. Sonbaharda verilecek gübre bir sonraki baharda büyümeyi etkileyecektir. Senede 2-3 kez demir desteği verilebilir.
Budama - Dal budaması Sonbaharın sonlarında yapılmalıdır. Dal budamasından sonra telleme yapılabilir ancak teller 6-8 aydan daha uzun süre ağaç üstünde bırakılmamalıdır. Telleme işlemini kışın yapmanın avantajı dal üzerindeki hassas sürgünlerin koparılma riskini azaltmasıdır.
Budama esnasında kuvvetli ya da istenmeyen sürgünler de kesilebilir. Ayrıca bu dönemde iğne alımı da (önceki yıllardan kalan yaşlı iğnelerin azaltılması) yapılmalıdır. Dalın uç kısımlarındaki kuvvetli eski iğnelerden çok miktarda, dalın gerisine doğru daha zayıf iğnelerden de az miktarda (ya da hiç) alınmalıdır. Böylece enerji dağıtımı sağlanmış olunur. Kök budaması da kademeli olarak yapılmalıdır. Kuvvetli kökler kesilmemelidir.
Saksı Değiştirme - Genel olarak Çam türlerinin saksı değişimleri ilkbaharın başlarından iğnelerin uzamasına kadarki süreçte yapılabilir. Ağacın sağlığına ve gücüne bakarak gerekliyse yaz aylarında saksı değişimi yapılabilir. Eğerki köklerin içinde bulunduğu ortam (toprak) yeterli oksijene ve drenaja sahip değilse ev bundan dolayı ağacın gücünde bir gerileme hissediliyorsa saksı değişimi yazın yapılabilir. Saksı değişiminden sonra kesinlikle telleme yapılmamalıdır.
Çoğaltma - Tohumdan üretilir. Çelik ya da havai köklendirme uzun zaman alır. Ayrıca gelişmiş dallar Karaçam gövdesine aşılanarak daha güçlü ağaçlar elde edilebilir.
İlaçlama - Kışın sonlarına doğru iki hafta arayla toplam üç kez mantar ilacı uygulaması yapılmalıdır. Mantar ilacının kesinlikle toprağa değmemesi gerekir. Ayrıca önlem olarak böcek ilacı uygulaması da yapılabilir.

Bonsai TR (bonsaitr.net) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.
Commenti