top of page

Kurtbağrı - Ligustrum

  • Yazarın fotoğrafı: Aykut E.
    Aykut E.
  • 17 Şub 2018
  • 2 dakikada okunur

Yoğun yaprak yapısı ve çok gövdeli gelişme şekliyle duvar bitkisi ya da çalı formunda yetiştirilen Ligustrum, aynı zamanda bonsai severlerin de gözde ağaç türlerinden birisidir. Kalın gövdesi, parlak yeşil yaprakları ve baharda açan çiçekleri ile en çok tercih edilen bonsai adaylarından biridir. Ayrıca yaprak dökmeyen bu ağaç türü hem içeride hem de dışarıda yetiştirebilir.


Konumlandırma - Gölge ya da tam güneşli yerlerde rahatlıkla yaşarlar fakat en iyi gelişim için direk güneş alan yerlerde konumlanmalıdırlar. Kışın -10 derecenin altına inen soğuklarda dondan korunmalıdırlar. Soğuktan etkilendiklerinde yapraklarını dökerler. Bu sadece ağacın kendi başına aldığı bir önlemdir. Sağlığıyla ilgili bir problem olduğu anlamına gelmez. Bahar başladığında yapraklarını tekrar açıp eski görüntüsüne gelecektir. Ligustrum her ne kadar dışarıda yetişmesi gereken bir bitki türü olsa da içeride yetiştirilmeye alıştırılmış Ligustrum Bonsailer nemli ortamda ya da nem sağlayacak bir su dolu tepsinin üzerinde de problem yaşamazlar. Dışarıda yetiştirilmek istenen Ligustrum Bonsailer en geç sonbahar başlarında dışarıya çıkarılmalıdır ki ağaç soğuğa alışabilsin ve kendi önlemlerini alsın. Kışın direk dışarı çıkarılan Ligustrumlar soğuğa dayanamayabilirler. En sağlıklısı ilkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla dışarı çıkarılması olacaktır.

Sulama - Toprağının kurumasını çok beklemeden sulanmalıdır. Nemli ortamı sevdiklerinden dolayı yapraklarına fıs fıs yapılabilir, ancak bu durumda mantar ya da böcek oluşumuna dikkat edilmelidir. Dışarıda yetiştirilen türlerin havalandırması daha iyi olacağından yapraklarına su püskürtülmesi çok problem oluşturmayacaktır.

Gübreleme - Büyüme döneminde 2-3 haftada bir gübrelenmelidirler. İçeride yetiştirilen türler kışın ayda bir kez gübrelenmelidir. Sıvı ya da yavaş salınımlı katı gübre kullanılabilir.

Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Büyüme döneminde şekil verme adına dal ve büyük yaprakların budaması yapılabilir. Telleme yılın her zamanı yapılabilir. Ancak bahar ve yaz aylarında yapılması en uygunu olacaktır.

Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak yılda bir ya da iki yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. İlkbaharın başlarında yeni sürgün vermeye başladığında saksı değişimi yapılmalıdır.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirilmek istenirse tohumlar ilkbahar ya da sonbaharda dışarıya ekilmelidir. İlkbaharın sonlarında havai köklendirme de yapılabilir.

İlaçlama - Yaprak bitleri, koşnil, mantar ve diğer kök hastalıkları ortaya çıkabilir. Birer hafta arayla toplam 3 hafta insektisit kullanarak önlem alınabilir. 2 hafta süreyle de aynı şekilde mantar ilacı da kullanılabilir.




Comentarios


bottom of page