top of page

Carmona Retusa (Fukien Tea)

  • Yazarın fotoğrafı: Aykut E.
    Aykut E.
  • 1 Mar 2018
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 7 Haz 2018

Carmona Retusa türü, kalın yaprakları, beyaz çiçekleri, yapraklarının üstündeki kıl kökü gibi pürüzlerle bonsai severler arasında popüler türlerdendir. Başlangıç seviyesinde olan bonsai severler için bulması kolay fakat bakımı biraz zor olabilir. Çin'in Fuijan (Fukien) kentine özgü bu tür ayrıca Fukien Tea olarak da anılır. Genellikle içeride yetiştirilir. Soğuğa toleransları yoktur.

Konumlandırma - Direk güneş ışığı altında zarar görebilirler fakat aydınlık ortamlarda konumlandırılması gerekir. Sabah ya da akşam güneşi alan aydınlık yerlerde güzel gelişim gösterecektir. Sadece sıcak iklimli yerlerde yıl boyunca dışarıda tutulabilir. Sıcaklığın 12℃'nin altına düşen sıcaklıklarda kesinlikle tutulmamalıdır. Sıcak mevsimlerde dışarıya alınmak istediğinde sıcaklığın uzun süre 12℃'nin altına düşmediğinden emin olunmalıdır. Seraya yerleştirildiğinde sera sıcaklığı en az 12℃ olmalıdır. En sevdikleri ortam 15℃-25℃ sıcaklık aralığında, nemli ve 1 saatten uzun süre direk güneş ışığı almayan ortamlardır. Özellikle klima ya da kalorifer ile ısıtılan ortamlarda altına su dolu tepsi konularak yapraklarının ihtiyaç duydukları neme ulaşması sağlanır.

Sulama - Toprağının kurumasını çok beklemeden sulanmalıdır. Nemli ortamı sevdiklerinden dolayı yapraklarına püskürtme yapılabilir, ancak bu durumda mantar ya da böcek oluşumuna dikkat edilmelidir. Toprağın tam olarak kurumasını sevmezler. Ancak toprak sürekli ıslak da olmamalıdır.

Gübreleme - Kökleri çok hassas olduklarından dolayı sıvı gübre kullanımı kesinlikle ıslak toprak üzerine, önerilen ölçü aşmayacak şekilde yapılmalıdır. En sağlıklısı yavaş salınımlı katı gübre kullanılmasıdır. İlkbahar başlarından sonbahar sonlarına kadar 2 haftada bir düzenli gübreleme yapılmalıdır. Kış aylarında ayda bir kez gübreleme yeterli olacaktır.

Budama - Ağaç sağlıklı olduğu dönemde budama herhangi bir zamanda yapılabilir. Dallar yeşilken kolaylıkla şekil alır ve tellenebilir. Ancak odunlaşma başladığında daha kırılgan olacağı için bükme işinde dikkatli olmak gerekir. Şekil verme işlemi uygun budama ile yapılabilir.

Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak yılda bir ya da iki yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. Özellikle hazır alınan Carmona Bonsailerin yeni ortamına alışmasından sonra uygun mevsimde saksı değişimi yapılması faydalı olacaktır. İthal edilen bonsailerin toprak karışımı uygun olmamakla birlikte kök yapısı da sağlıksız duruma gelmiş olabilir. Akadama, ponza ve humus karışımı toprak kullanılabilir. Kök düzenlemesi yapılmalıdır ancak kök budamasın çok yapılmamalıdır. Kök kaybına tahammülleri yüksek değildir.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirilmek istenirse tohumlar kurutulmadan ekilmelidir. Yaz aylarında çelik yöntemi uygulanabilir.

İlaçlama - Yapraklarındaki sararma genelde kök hastalıklarından kaynaklanır. Bu durumda sulama hususuna dikkat edilmelidir. Bunun dışında koşnil, beyaz örümcek gibi haşereler yaprak köklerine,açık yaralara ya da gövde kabuğunun kırıklarına yerleşebilirler. Bu durumda tamamı temizlenip yıkanarak ilaçlama yapılmalıdır.





2 Comments


Yasemin Ay
Yasemin Ay
Oct 18, 2019

Alalı 3 ay oldu. Sulamasına dikkat ediyorum topragı kurudukça su veriyorum vitamın ve saksı degişimi yapmadım hiç acaba ondan mı kaynaklanıyor tekrar canlandırmak için ne yapmalıyım

Like

Yasemin Ay
Yasemin Ay
Oct 18, 2019

Merhaba carmona bonsaim önce dallarındaki bütün yaprakları döktü simdi 2hafta oldu hala filiz vermedi. Bunun için ne yapabilirim amacaba yardımcı olursanız sevinirim

Like
bottom of page